MİSYON – VİZYON
Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.
Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, teknolojik gelişmeleri takip eden, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak en temel vizyonumuzdur.
TARİHÇE
Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde Programımız II. Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde YÖK DÜNYA BANKASI tarafından desteklenerek 1990 yılında kurulmuştur. Proje kapsamında Makine atölyesi Malzeme test laboratuarı ölçme laboratuarı ve kaynak atölyesi kurulmuştur. 2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 2008 de ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimine devam etmiştir.
AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü bünyesinde yer alan Makine Programı, makine sektöründe kullanılan makinelerin tasarımı, üretimi, bakımı, yönetimi, makine sistemleri, yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.
EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ
Bölümümüz 2 yıllık eğitim veren Makine ve Metal teknolojileri bölümünün Makine Önlisans Programıdır. 1. Öğretim örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler Makine Atölyesinde, Kaynak Atölyesinde Malzeme Laboratuarında, Ölçme Laboratuarında ve bilgisayar laboratuarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.
FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ
Makine atölyemizde 1 adet AR-GO A 85 CNC dik işleme merkezi, 3 adet Freze tezgahı, 9 adet Torna tezgahı, 3 adet Matkap tezgahı ile Sac kesme tezgahı, Abkant, Silindirik taşlama, Bileme, Yatay Taşlama, Revolver Tezgahları ve Eksantrik Pres, Kollu Pres, Sac büküm, Kollu Testere, Profil Kesme Makinesi, Mini Ergitme Fırını bulunmaktadır.
Kaynak Atölyemizde 3 Adet Elektrik Ark Kaynağı ve 1 Adet Punto Kaynak Makinesi bulunmaktadır.
Ölçme laboratuarında çeşitli ölçeklerde ve kullanım amaçlarına göre Mikrometreler, Kumpaslar, Mastarlar ayrıca Mihengir ve Komparatör gibi diğer ölçü aletleri bulunmaktadır. Malzeme test laboratuarında 1 Adet Sertlik Ölçme Cihazı, 1 Metal Mikroskopu, Çekme Test Düzeneği, Burulma Test Makinesi, Çentik Darbe Test Düzeneği gibi malzemenin incelenmesinde faydalı cihazlar bulunmaktadır.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Makine Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:
-Endüstri Mühendisliği
-Enerji Sistemleri Mühendisliği
-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
-Enerji Yönetimi
-Endüstri ve Sistem Mühendisliği
-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
-Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
-İmalat Mühendisliği
-Makine Mühendisliği
-Makine ve İmalat Mühendisliği
-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
-Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
-Nanoteknoloji Mühendisliği
-Nanobilim ve Nanoteknoloji
-Otomotiv Mühendisliği
-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
Bunlara ek olarak Makine Programı mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açık öğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açık öğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.
-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
-İktisat
-Kamu Yönetimi
-Maliye
-Uluslararası İlişkiler
-İşletme
-Konaklama İşletmeciliği
-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
-Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Makine bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihlerde bulunabilmek ve bölümlere yerleştirilebilmek için de 4 yıllık bölüm adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekebilmektedir.
Makine bölümünden mezun olarak yazdığımız bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir ekstra özel koşul ve açıklama bulunmamakta ise adayların tercih etmeyi düşündükleri bölüme girebilmesi için o bölüme yerleştirme yapılmasını olanaklı kılan DGS puan türünden (sözel, eşit ağırlık, sayısal) yeterli puanı alması gerekmektedir.
Makine Bölümü mezunu olarak girilebilecek DGS bölümlerinin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.
-Endüstri Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Enerji Sistemleri Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği --> Sayısal, SAY Puan Türü
-Enerji Yönetimi--> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
-Endüstri ve Sistem Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği --> Sayısal, SAY Puan Türü
-İmalat Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Makine Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Makine ve İmalat Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Nanoteknoloji Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Nanobilim ve Nanoteknoloji--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Otomotiv Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği--> Sayısal, SAY Puan Türü
MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI
Meslek dalında istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.
Bölüm mezunları tüm fabrikalarda iş bulabilmektedir. Makine imalatı yapan fabrikalarda, makine tasarımında, imalat aşamasında veya bakım onarım bölümlerinde, gıda üretimi yapan fabrikalarda bakım onarım bölümlerinde, tekstil fabrikalarında bakım onarım bölümlerinde, talaşlı imalat yapılan tesisat ürünleri fabrikalarının pres, döküm, tornalama bölümlerinde, bakım onarım bölümlerinde kısaca makinenin olduğu her yerde bir fabrikanın tüm kademelerinde kendine yer bulabilecek olan mezunların iş bulmak da herhangi bir sıkıntıları bulunmamaktadır. Ayrıca bilgi birikimleri ve tecrübeleri arttıkça kendilerine ait bir atölye açabilir veya bakım onarım servisleri işletebilirler.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.
AKADEMİK LİSTE
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Keriman PEKKAN
Öğr. Gör. Mehmet Akif KARATAŞER